Weboldal fejlesztés – a színek pszichológiája

Weboldal tervezésnél és arculat kialakításnál döntő fontosságú szerepe van a választott színeknek. Habár nem mindenki van vele tisztában, minden színnek megvan a maga jelentése, pszichológiája. Amennyiben tisztában vagyunk ezzel, sokkal tudatosabban és jobban használhatjuk a színeket annak érdekében, hogy vállalkozásunk vagy termékünk weboldala az általunk kívánt hatást közvetítse. 

Piros

Felkelti az emberek figyelmét így általában figyelmeztetésekre, veszély vagy fontos esemény kiemelésére használható.
Jelentései az energia, a szenvedély, izgalom, szerelem,a bizalom, kényelem, meleg és erős érzelmek de vigyázzunk mert haragot, tüzet, veszélyt és az érőszakot is ez a szín jelképezi.

Narancssárga

A narancssárga ötvözi a piros energiáját és a sárga boldogságát, emellett állítólag serkenti az étvágyat ezért előszeretettel használják étel és ital márkák megjelenítésére.
Jelentései az izgalom, egészség és vitalitás, szépség, elérhetőség és megfizethetőség.

Sárga

Az örömmel és a boldogsággal köthető össze, halványabb árnyalatai kiválóan használhatóak gyerekeknek szánt termékek és weblapok színeként. A sötétebb árnyalatok antik hatást keltenek ezért az exkluzivitást erősítik a weboldalon.
Jelentései: az öröm, boldogság, remény és figyelemfelkeltés pozitívumai mellet az irigységet, csalást is ehhez a színhez kapcsolják sokan.

Zöld

A fejlődés, a természet színe ezért a természethez, egészséghez, megújuláshoz valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó oldalakhoz ajánlott a használata.
Jelentései a növekedés, megújulás, új kezdet, természet és környezet, a harmónia valamint az egyensúly.

Kék

Biztosan ismerős a babakék elnevezés. Ezt a halvány változatot nyugodtan választhatjuk a gyermek és ifjúság téma esetén. A sötétebb, komolyabb változat a megbízhatóságot, bizalmat jelképezi.
Jelentései  a stabilitás, erő, nyugalom, megbízhatóság. Ehhez a színhez köthető a szomorúság, depresszió és távolság fogalma is.

Lila

Világos változatai a kényeztetés, szépség és romantika, a sötétebb árnyalatok a luxus és gazdagság megjelenítésére használhatók. Amennyiben ilyen témájú a vállalkozásunk érdemes ezt használni weblapunk egyik alap színeként.
Jelenti a spiritualitást, misztikus dolgokat, szépséget és romantikát, ezen kívül a gazdagságot és luxust.

Fekete

A fekete közvetíti az izgalmat, titokzatosságot valamint az eleganciát. Általában ez a weboldal szövegeinek alap színe.
Jelentései az erő, elegancia, divat, gazdagság, misztikusság és a formalitás, valamint a sötét, a halál, a rossz szerencse illetve kontroll.

Ha teszett és hasznosnak találtad akkor kérlek kedveld a Facebook oldalamat és segítsd, hogy minél több emberhez eljuthassak. 

Tetszett ez a cikk?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Scroll to Top