weblap készítés

SMTP levélküldés Google Workspace használatával

Miért fontos az SMTP levélküldés?

A WordPress alapértelmezett e-mail küldési rendszere nem mindig megbízható. Ezért ajánlott SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) protokollt használni a WordPress oldalakon történő levélküldéshez. Az SMTP szolgáltatások lehetővé teszik az e-mailek biztonságos és megbízható továbbítását, és megakadályozzák az e-mailek a spam mappába való kerülését.

Amenniyben a levélküldéshez a Google e-mail küldési rendszerét szeretnénk használni ezt a Google API segítségével tudjuk megtenni amely biztonságosan hitelesíti a webhely e-mailjeit, így azok sikeresen megérkeznek a felhasználók postaládájába.

Ez azonban nem mindenki számára gyértelmű és aránylag sok lépésből álló folymat amely 0Auth protokolt használ.

Anélkül, hogy mélyebben belemennénk a OAuth egy nyílt protokoll, amely lehetővé teszi egy felhasználó adatainak megosztását az interneten keresztül. Az OAuth lehetővé teszi, hogy egy szolgáltatás (az úgynevezett "kliens") hozzáférjen egy felhasználó adataihoz (az úgynevezett "forrás"), anélkül hogy a kliens hozzáférne a felhasználó jelszavához vagy más bizalmas adataihoz.

SMTP levélküldéshez több plugint is használhatunk. Ebben a leírásban a WP Mail SMTP-t fogom használni, aminek az ingyenes változata is elég a megfelelő működéshez.

De lássuk is, hogy mely lépéseken keresztül tudjuk ezt beállítani:

Először is menjünk a https://console.cloud.google.com/home/dashboard oldalra majd jelentkezünk be Google fiókunkkal.

Amennyiben első alkalommal járunk itt el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket.

A következő lépésben aktiválás után meg kell adnunk néhány alap információt, majd kattintsunk a folytatás gombra.

Hozzunk létre egy új projektet, nevezzük el és adjuk meg a megfelelő adatokat

Eztuán engedélyezzük a Gmail API-t

Válasszuk ki a hasznáni kívánt API típusát és, hogy mely adatokkal szeretnénk dolgozni.

Ezután meg kell adnunk néhány alapvető információt. Adjunk nevet az API-nak, válasszuk ki illetve írjuk be az e-mal címeket.

Mentsünk a folytatáshoz.

Egy opcionális lépés a hatáskörök beállítása, itt ismét a folytatásra kattintsunk, majd meg kell adni a 0Auth kliensünkhöz néhány adatot. Ezután görgessünk az "Authorized redirect URI-s" részhez.

Több SMTP plugint is használhatunk a biztosnásgos levélküldéshez. Egyik legismertebb a WP Mail SMTP. Ebben az esetben a következő url-t kell megadni a következő lépésben.

https://connect.wpmailsmtp.com/google/

Természetesen használhatunk más Plugint is amihez a plugin dokumentációjában meg kell keresnünk a megfelelő linket.

A Google alapértelmezés szerint "belső módba" helyezi az alkalmazást, a megfelelő működéshez ezt "Külső módba" kell kapcsolni és közzétenni.

Készen is vagyunk a beállításokkal, már csak meg kell adnunk a megfeleő adatokat a WP Mail SMTP (vagy a választott) plugin-nak.

Az adatokat a következőképpen érhetjük el:

Innen a Client ID és a Client secret kódokra lesz szükségünk amiket a WP Mail SMTP plugin beállításáiban másoljuk be a megfeleő helyekre. Természetesen a saját adatokkal.

Ezzel készen is vagyunk a beállításokkal. Mint látható nem egy rövid folyamat, azonban csak egyszer kell beállítanunk és sokkal biztonságosabban küldhetünk email a weboldalunkról és ami szintén fontos, e-mailjeink nagyobb eséllyel meg is érkeznek a címzetthez anélkül, hogy akár a spam mappában landoljanak.

Amennyiben tetszett a cikk illetve hasznosnak találtad szívesen venném ha like-olnád a Facebook illetve az Instagram oldalamat :)
Copyright © 2024 CodeSolution - Minden jog fenntartva!
menucross-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram